Hvad er ideen med at gå til tandlæge?

31 marts 2021 Astrid Pedersen

Måske har du svært ved at se, hvorfor du skal gå til tandlæge. Dine tænder fejler jo intet – og du har måske aldrig haft et hul.

Men her skal du tænke på at dette ingen garanti er for at det skulle blive ved med at forholde sig således. Selv om du børster dine tænder morgen og aften kan der stadig opstå huller i tænderne som følge af syre angreb på tændernes emalje. Denne tilstand kaldes karies og er særdeles udbredt, også blandt mennesker med ellers sunde og stærke tænder.

Et hul som følge af syre skade kan opstå på selve tandkronen, altså den synlige del af din tand, eller mellem tænderne – eller i tandens rod, som er gemt under tandkødets rand. Det er altså slet ikke sikkert at du kan se skaden, men du vil helt sikker opdage den når tandens emalje og kerne er gennemtæret og nerven er blottet. Så vil du nemlig hurtigt kunne mærke smerten fra tandpinen.

På det tidspunkt er det for sent for din tandlæge at forebygge – her kan han eller hun kun udøve damage control i form af oprensning og lapning af hullet. Er tandens rod angrebet kan det være nødvendigt med en rod behandling som gør tanden svag og skrøbelig. Og er tanden ødelagt kan det være nødvendigt at fjerne den helt eller delvist.

Få den bedste forebyggende behandling hos din lokale tandlæge

Alt dette vil du kunne undgå hvis du blot en eller to gange om året sætter dig til rette i tandlæge stolen og gaber op. Så giver du nemlig din tandlæge en chance for at tjekke tænderne og tandkødet grundigt igennem for ansatser til karies og andre lidelser, for eksempel parodontose.

Søger du en tandlæge i Holbæk kan du med tjekke Tandklinikken Brogade – læs mere, og book tid til konsultation, på tandklinikkenbrogade.dk.

Flere Nyheder