Sådan finder du ud af, hvad din gældsfaktor er

11 oktober 2021 Emilie Ann Jacobsen

advertorial

Hvis du gerne vil tage et lån, vil bankerne se på, hvad din gældsfaktor er eller kommer til at blive. Det er gældens størrelse i forhold til din årlige bruttoindkomst. Når du har gæld, skal det jo selvfølgelig være realistisk, at du har mulighed for at betale af på den igen. Er du i tvivl, om din gældsfaktor er for høj, kan du nemt selv beregne den. 

I følge Bankly er din gældsfaktor din samlede gæld divideret med din årsindkomst. Har du gæld flere forskellige steder, er det altså vigtigt, at du først danner dig et overblik over, hvor meget den er på. Derefter kan du udregne, hvad din gældsfaktor er. 

En gældsfaktor bliver typisk regnet for at være høj, hvis den er på over 4. I det tilfælde er din gæld altså fire gange så stor, som din årlige bruttoindkomst. Det vil derfor tage dig lang tid at betale den af, og det vil være svært for dig. Hvis du vil vide mere om gældsfaktor og andre emner i forbindelse med privatøkonomi, kan vi klart anbefale dig at se nærmere på Banklys blog. 

Sådan kan du nedbringe din gældsfaktor 

Hvis du gerne vil have en lavere gældsfaktor, er der to ting, du kan gøre. Du kan enten øge din indtægt, eller du kan nedbringe din gæld. Det bedste vil selvfølgelig være, at du kan gøre begge dele, men har du kun mulighed for at gøre en af delene, er det selvfølgelig også værd for dig at gøre det. 

Det nemmeste for dig at tage fat på vil typisk være at nedbringe din gæld. Alle andre typer af gæld end realkreditlån kan du afdrage mere på, end der er aftalt. Du kan derfor simpelthen betale flere penge ind, end du behøver. Dermed kan du hurtigere få gælden bragt ned. Har du gæld flere steder, kan du overveje at udrydde en gældspost ad gangen – mens du selvfølgelig stadig betaler af på de andre. 

Flere Nyheder